De Amerikaanse economie bevindt zich reeds in een korte maar diepe recessie maar zelfs met de ontzettend hoge werkloosheidsgraad, blijven consumenten geld uitgeven aan goederen en diensten. Een lichtpuntje in deze moeilijke tijden want als consumenten zouden stoppen met consumeren, zou de economische schade alleen maar erger worden.

Hoe staat de Amerikaanse economie er voor? Uit onderzoek blijkt dat de economie met 2,4 procent is gekrompen tijdens het eerste kwartaal en dat het tweede kwartaal nog een graad erger gaat zijn. Economen verwachten een terugval van 26,5 procent tijdens het tweede kwartaal. Echter zou er terug sprake gaan zijn van herstel in de tweede helft van het jaar.

Economen verwachten dat de Amerikaanse economie tijdens het derde kwartaal gaat groeien met 2 procent en 5,8 procent tijdens het vierde kwartaal. De korte maar diepe recessie kent echter een lichtpuntje, namelijk dat consumenten gewoon blijven spenderen in deze tijden.

NABE Outlook Survey panelists believe that the U.S. economy is already in recession and will remain in a contractionary state for the first half of 2020, as the COVID-19 pandemic severely restricts economic activity.

Optimisme?

NABE verwacht dat de lage werkgelegenheid een invloed gaat hebben op het consumptiegedrag maar economen zijn er van overtuigd dat consumenten noodzakelijke goederen zullen blijven kopen. Ze verwachten een stijging van de werkloosheid naar 12 procent tijdens het tweede kwartaal maar tegen eind 2021 zou deze weer gehalveerd zijn.

Ondanks dat de situatie er niet rooskleurig uitziet, lijkt men nog behoorlijk optimistisch te zijn. Er wordt zelfs gedacht dat de situatie omtrent de Amerikaanse economie tegen eind dit jaar gaat verbeteren. Alles zal afhangt van de situatie omtrent de evolutie van COVID-19.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)