Volgens de GDP tracker van de Federal Reserve staat de Amerikaanse economie op de rand van een recessie. De economische groei zou tijdens het tweede kwartaal opnieuw negatief kunnen zijn zoals tijdens het eerste kwartaal. Dat zou betekenen dat de Amerikaanse economie twee kwartalen op rij niet weet te groeien, in tegendeel zelfs. 

Stevent de Amerikaanse economie af op een recessie dit jaar? De kans is bijzonder groot vermits de Atlanta Fed’s GDPNow tracker indiceert dat de jaarlijkse economische groei tijdens het tweede kwartaal voorlopig 0,9 procent is. Mocht dit cijfer gedurende de maand juni zakken tot onder nul, dan zouden er twee negatieve kwartalen op rij zijn.

De economische groei in Q1 bedroeg -1,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. GDPNow volgt economische data in real time en wordt gebruikt om voorspellingen te doen voor de nabije toekomst. De recente gegevens hebben het vooruitzicht van 1,3 procent groei aangepast naar een groei van 0,9 procent, een daling met andere woorden.

Recessie

Het inflatiespook heeft de kans op een recessie fors doen toenemen. De Amerikaanse centrale bank wordt gedwongen om de rentes te verhogen in de hoop de economie te vertragen zodat de inflatie kan afkoelen. Maar men riskeert een recessie in de hand te werken als men niet voorzichtig genoeg handelt. Toch is men optimistisch gezien de economische cijfers.

It’s not going to be easy. And it may well depend, of course, on events that are not under our control. But our job is to use our tools to try to achieve that outcome, and that’s what we’re going to do.

Fed-voorziter Jerome Powell zei onlangs dat het niet gemakkelijk zal zijn. De arbeidsmarkt blijft sterk en consumenten lijken ook nog altijd aardig te consumeren. Deze factoren zouden een recessie dit jaar kunnen vermijden. Er is echter nooit een periode geweest met opeenvolgende kwartalen van negatieve groei die geen recessie met zich meebrachten.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>