De Amerikaanse economie is op dit moment nog een van de opvallende sterkhouders op het economische speelveld. De aanhoudende handelsoorlog tussen China en de VS lijkt op dit moment een groter negatief economisch effect te hebben op de Chinese economie dan op de Amerikaanse economie. Toch is de kans groot dat de Amerikaanse groei ook de komende maanden zal afbrokkelen.

De handelsoorlog houdt de financiële markten nu al langer dan een jaar in zijn greep. Tijdens de afgelopen maanden is de handelsrelatie tussen de VS en China alleen maar verder verslechterd. En ook Donald Trump begint langzaam maar zeker door te krijgen dat de Chinezen niet zo snel aan zijn handelseisen zullen voldoen.

Amerikaanse groei komt waarschijnlijk onder druk te staan

Volgens de economen van Macrobond and Nordea is de kans groot dat de Amerikaanse economie binnenkort ook de nare economische gevolgen zal ondervinden van de lagere groei van de wereldeconomie. Volgens hun modellen kan de groei van het Amerikaanse binnenlands product aan het einde van dit jaar zelfs terugvallen tot 1%. En dat zou wel even wennen zijn, want de huidige groei van het Amerikaanse BBP ligt nog rond de 2,5%.

Voor Donald Trump kan dit overigens grote gevolgen gaan hebben. Volgend jaar staan immers de Amerikaanse verkiezingen op het programma en Trump zal er alles aan willen doen om tot die tijd de Amerikaanse groei op peil te houden. Wat dat betreft lijken de Chinezen op dit moment over de beste handelskaarten te beschikken.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>