Al enkele maanden zit de inflatie in de lift. Dit beeld is in de hele wereld zichtbaar en ook de Verenigde Staten wist deze inflatiedans niet te ontspringen. Opvallend genoeg zijn er sterke overeenkomsten te trekken met het jaar 2008. Hopelijk loopt het deze keer beter af.

Door de sterk groeiende wereldeconomie is er een mismatch ontstaan tussen de vraag- en de aanbodzijde. Het effect is dat de prijzen al enkele maanden stevig in de lift zitten. Dit begon binnen de grondstoffensector en is nu in de hele economie zichtbaar. Zo wist de Amerikaanse inflatie in september nog uit te komen op 5,4%. Sinds mei is er al sprake van een notering van minstens 5%.

Vormt de aanhoudende inflatie een bedreiging voor de economische stabiliteit?

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Superstonk – Reddit, is te zien dat de huidige Amerikaanse inflatietrend doet denken aan de situatie van het jaar 2008. Ook toen was er gedurende enkele maanden sprake van een inflatie van rond de 5%. Destijds belandde de Amerikaanse economie niet veel later in een stevige recessie. Deze recessie is de geschiedenisboeken ingegaan als de financiële crisis en resulteerde in een van de langste en diepste recessies ooit.

Uiteraard hoeft een doemscenario niet direct aangehaald worden nu de inflatie al enkele maanden hoog is. Maar, de geschiedenis maakt wel duidelijk dat een hoge inflatie uiteindelijk een bedreiging is voor de economische stabiliteit. Het is dus te hopen dat de centrale banken de huidige trend serieus nemen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>