inflatie-vs-deflatie-samen-300x248

Het gebrek aan inflatie is de grootste bron van zorg bij de Amerikaanse centrale bank. En niet ten onrechte. Want hoewel de Fed verwacht dat de inflatie zal toenemen, zegt de obligatiemarkt dat de inflatie juist zal afnemen. Het verschil tussen yields op obligaties met een termijn van 5 jaar en de zogenaamde Treasury Inflation Protected Securities, een graadmeter van verwachte consumentenprijzen, viel dinsdag terug tot minder dan 1 procent. Deze zogenaamde break-even ratio staat nu op het laagste punt sinds zes jaar.

Schermafdruk 2015-09-30 10.52.06

De inflatieverwachting blijkt dus te dalen, mede dankzij commodities die hard onderuitgaan. Verrassend genoeg blijven Fed-bestuursleden waarschuwen dat prijsstijgingen aanstaande zijn. San Francisco Fed President John Williams zei eerder deze week dat hij denkt dat de inflatie geleidelijk aan zal versnellen richting 2 procent, de doelstelling van de centrale bank.

Obligatiemarkt oneens met Fed

Maar de obligatiemarkt zegt dus wat anders. “De break-even ratio daalt deze week aanzienlijk en dit duidt op een lagere inflatieverwachting” zo stelt Kei Katayama van Daiwa SB Investments. “Maar tegelijkertijd tracht de Fed de markt te kalmeren door te zeggen dat de Amerikaanse economie gezond is.” De vijfjaars break-even ratio stond op 0.99 percent dinsdagmiddag, na een tussentijds dieptepunt op 0.98 procent. Een dag eerder daalde de ratio met negen basispunten, de grootste daling sinds 6 januari.

Wie krijgt er gelijk?

Het lijkt een interessante strijd te worden tussen de signalen vanuit de obligatiemarkt enerzijds en de uitspraken van Fed-bestuurders anderzijds. San Francisco Fed President Williams zei maandag nog maar eens dat hij denkt dat de Fed de rente dit jaar nog zal verhogen. Ook New York Fed President William C. Dudley stelde dat de centrale bank nog voor het einde van 2015 zal starten met een traject van renteverhogingen. Het zal echter lastig worden om de rente nog dit jaar te verhogen, indien de obligatiemarkt gelijk krijgt en de inflatie afneemt. We zullen binnen enkele maanden weten wie het bij het juiste einde heeft…

<<< Ontdek een NIEUWE kijk op beleggingsfondsen >>>