De Amerikanen mogen op 8 november naar de stembussen om te gaan stemmen voor het Amerikaans Congres. In totaal worden alle 435 leden van het Amerikaans Huis van Afgevaardigden gekozen en daarnaast ook nog 1/3 van de Amerikaanse Senaat. Deze ‘midterm elections’ worden ook wel gezien als een populariteitspoll voor de zittende president.

Bij de huidige peilingen ziet het er niet bepaald rooskleurig uit voor president Biden. De kans is groot dat de Republikeinen de winnaars zullen gaan worden tijdens de verkiezingen in november. En daardoor kan Biden het bijzonder lastig gaan krijgen tijdens de laatste twee jaar van zijn regeringsperiode. Mochten de Republikeinen winnen, dan zou dat ook effect kunnen hebben op Wall Street.

Krijgt Wall Street last van de Midterms?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Seth Golden, is te zien dat de midterms historisch gezien leiden tot beurszwakte op Wall Street. Zo is op deze grafiek duidelijk te zien dat de S&P 500 index tot begin oktober van een dergelijk jaar vaak onder druk staat. Gemiddeld genomen is er in dat geval zelfs sprake van een koersverlies, terwijl in de overige jaren op datzelfde moment gemiddeld genomen sprake is van een koerswinst van ongeveer 7%.

De vraag is alleen of de cijfers uit het verleden ook dit jaar raadgevend zijn. In ieder geval laat deze grafiek wel zien dat beleggers rekening moeten houden met een zwaar beursjaar. Pas aan het einde van het jaar kan er sprake zijn van de nodige feestvreugde. Mocht dat daadwerkelijk waarheid worden dan zou die overbruggingsperiode voor de meeste beleggers een grote uitdaging gaan worden.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>