Ten opzichte van het dieptepunt van juni kost één vat olie op dit moment ruim 50% meer. Op dit moment noteert de ruwe olieprijs boven de 60 dollar en als gevolg hiervan maken steeds meer Amerikaanse producenten winst. Volgens diverse bronnen zal de productie in de nabije toekomst alleen maar verder toenemen.

De organisatie van olielanden (OPEC) heeft het tijdens de afgelopen twee jaar voor elkaar gekregen om het aanbod op de oliemarkt terug te schroeven. Als gevolg hiervan is het overaanbod op de oliemarkt verminderd en zijn de vragers en aanbieders weer redelijk in balans. Toch kunnen de Amerikanen, tot groot ongenoegen van de OPEC, roet in het eten gaan gooien.

Amerikaanse olieproducenten zijn een bedreiging voor de OPEC

Uit de meest recente cijfers blijkt dat de Amerikaanse olievoorraden op dit moment veel hoger zijn dan waar de analisten op gerekend hadden. Dit laat zien dat de Amerikaanse producenten weer volop bezig zijn met het naar boven halen van olie. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat dit niet verwonderlijk is. Gezien de kostprijs is het immers erg interessant om tegen de huidige prijs olie naar boven te halen.

Als gevolg van de stijgende olieprijs is de Amerikaanse olieproductie in een hogere versnelling beland. Aangezien de Amerikanen zich niet hoeven te houden aan de OPEC-afspraken, kan dit grote druk uitoefenen op de andere olielanden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>