Amerikaanse productieorders voor China zijn met 40 procent gedaald, zo blijkt uit gegevens van verschillende bedrijven en rederijen. De vraag is zodanig gedaald, dat Chinese fabrieken aan het twijfelen zijn om twee weken eerder te sluiten richting het Chinees Nieuwjaar. Deze afkoeling is een direct gevolg van de hogere rentes van de centrale banken wereldwijd.

De wereldeconomie lijkt af te koelen. Het aantal Amerikaanse productieorders in China zijn de afgelopen weken met 40 procent gedaald. Amerikaanse logistieke managers waarschuwen voor grote leveringsvertragingen vermits Chinese fabrieken van plan zijn om twee weken eerder de deuren te sluiten voor het Chinees Nieuwjaar. Joe Monagha, CEO van Worldwide Logistics Group, waarschuwt voor de gevolgen van de dalende vraag naar containers.

The unrelenting decline in container freight rates from Asia, caused by a collapse in demand, is compelling ocean carriers to blank more sailings than ever before as vessel utilization hits new lows.

Dit is het rechtstreekse gevolg van de centrale banken wereldwijd die momenteel bezig zijn met het verhogen van de rentes in een poging om de inflatie af te koelen. Geld lenen wordt duurder waardoor bedrijven minder investeren en dus de economie afkoelt. Dit zijn eigenlijk gunstige signalen die aantonen dat de centrale banken goed werk aan het leveren zijn.

EU – USA

Wat opvallend is, is dat er tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika net meer orders zijn. Het valt op dat de logistieke routes tussen beide continenten een verhoging van activiteiten vertonen. Volgens Josh Brazil, vicevoorzitter van Project44, is dit één van de grote verrassingen sinds begin 2020. Beide regio’s willen minder afhankelijk zijn van China.

This sharp rise cannot be explained by the pandemic alone. But a strategic shift from over-dependency on trade with China and geopolitical tensions over Russia are the main drivers of the EU-U.S. trade boom.

De Duitse export naar de USA was in september jaar op jaar bijna 50 procent hoger. De Duitse machinebouwsector heeft zijn export naar de Verenigde Staten met bijna 20 procent verhoogd in een jaar-op-jaar vergelijking van de eerste negen maanden van 2022, volgens Project 44.

Bronnen: Lori Ann LaRocco – CNBC

Foto: US Dept. of Agr. – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>