Afgelopen week hadden we voor het eerst in lange tijd weer te maken met wat beweeglijkheid. Met name tijdens de handelssessie op donderdag hadden de indices voor het eerst sinds lange tijd weer te maken met wat tegengas. In het bijzonder was dat het geval op het Europese beursfront.

Ondanks de koersschommelingen van de afgelopen week, ziet het plaatje er over het algemeen nog steeds uitstekend uit. In het bijzonder op Wall Street is er al het gehele jaar sprake van een ware recordrace. Steeds meer beleggers vragen zich hardop af wie of wat deze rally kan doen laten stoppen.

Een duurdere dollar kan roet in het eten gooien

Bloomberg deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de gemiddelde winst van een beursgenoteerde onderneming binnen de S&P 500 index de afgelopen 10 maanden flink is gestegen. Volgens de analisten van Goldman Sachs heeft dit te maken met de waardedaling van de dollar. Door de zwakkere valutamunt profiteren de multinationals hier volop van.

En juist daar zit ook het grote gevaar. De dollar zou namelijk deze rally kunnen doen laten stoppen. Volgens Goldman Sachs resulteert gemiddeld elke 10% stijging bij de dollar in een afname van de gemiddelde winst per aandeel met 3 dollar.

Aangezien de dollar sinds het dieptepunt van september met meer dan 4% in waarde is gestegen, is dit iets om nauwlettend in de gaten te houden.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>