Tijdens de afgelopen maanden is er veelvuldig geschreven over het fenomeen van de ‘omgekeerde rentecurve’. Volgens sommige analisten voorspelt een dergelijke omgekeerde rentecurve onheil voor de wereldeconomie. En het kan mogelijk ook slecht nieuws beteken voor de aandelenmarkten.

Normaal gesproken is de rente op de kapitaalmarkt voor de korte termijn lager dan de rente voor de lange termijn. Dat is volkomen logisch, want bij de rente op de lange termijn zit er meer risico en onzekerheid in verwerkt. En uiteraard willen verstrekkers van vermogen dan een hogere vergoeding zien. Maar, op dit moment stijgen sommige Amerikaanse korte termijn rentes boven de lange termijn rentes uit. En als dat gebeurt, wordt er ook wel gesproken van een omgekeerde rentecurve.

Een recessie lijkt nog ver van ons vandaan te liggen

Volgens sommige economen betekent een omgekeerde rentecurve onheil voor de wereldeconomie. Een dergelijke rentecurve gaat immers vaak vooraf aan een economische recessie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van OCCUPY WISDOM, is daarnaast te zien dat beleggers over het algemeen ook niet blij zijn met een omgekeerde rentecurve.

Al meer dan 30 handelsdagen lang is er al sprake van een omgekeerde rentecurve bij de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie versus de rente op de 3-jarige Amerikaanse staatsobligatie. En in het verleden hebben we dit gezien tijdens de markttoppen van 2000 en 2007.

En we weten allemaal nog wel hoe het destijds is afgelopen met de aandelenmarkten.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)