Veel beleggers hebben zich de afgelopen tijd verbaasd over de beperkte beweeglijkheid binnen de financiële markten. Er zijn genoeg evenementen op te noemen die hadden moeten leiden tot grote beweeglijkheid. Te denken valt bijvoorbeeld aan de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China, de economische problemen bij de groeilanden en de naderende Brexit. Toch lijken beleggers zich weinig zorgen te maken over de toekomst. Of is dit slechts ‘stilte voor de storm’?

Afgelopen week werd er een extra hoofdpijndossier toegevoegd aan het inmiddels lange rijtje met problemen in de wereld. Italië gaat namelijk het basisinkomen invoeren en gaat tevens de pensioenleeftijd omlaag brengen. Hierdoor loopt het begrotingstekort voor 2019 op tot 2,4%. En hierdoor breekt Italië de belofte met Brussel om het begrotingstekort terug te brengen tot 2%.

Amerikaanse rentecurve loopt 3 jaar voor op de volatiliteitsindex

De mannen van Nordea Markets and Macrobond zijn van mening dat beleggers moeten vrezen voor toenemende volatiliteit. En zij baseren hun mening niet op de huidige politieke zorgen in de wereld, maar op de rentecurve. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea Markets and Macrobond, te zien dat de Amerikaanse rentecurve al sinds de jaren ’90 een belangrijk instrument is voor het voorspellen van de beweeglijkheid.

De rentecurve (10-jaars versus 2-jaars) loopt normaal gesproken 3 jaar voor op de volatiliteitsindex. En gezien de grafiek lijkt het daarom verstandig om de veiligheidsriemen om te gaan doen. Mocht de rentecurve namelijk ook nu een betrouwbaar instrument zijn, dan mogen we rekenen op veel beweeglijkheid.