Op het moment dat de economie goed draait, zijn mensen sneller geneigd om grote uitgaven te verrichten. Dit is volstrekt logisch, want in crisistijd is het met name verstandig om de hand op de knip te houden. Toch is het huidige enthousiasme wel erg gevaarlijk te noemen.
In tijden van economische voorspoed is het eigenlijk de bedoeling om reserves op te bouwen. Dit zouden overheden moeten doen, maar ook burgers. Op het moment dat het tij immers keert, zijn er nog reserves voorhanden die aangewend kunnen worden om de situatie wat dragelijker te maken. Toch zijn wij mensen vaak geneigd om volop van het leven te genieten op het moment dat de economie in de lift zit. En die situatie is in Amerika goed zichtbaar.
Steeds minder Amerikanen bouwen reserves op
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is te zien dat de Amerikaanse spaarquote is gedaald naar het laagste niveau sinds het jaar 2007. De spaarquote is het aandeel in het beschikbaar inkomen van een huishouden dat niet aangewend wordt voor consumptieve bestedingen. Om in onze termen te blijven: steeds minder reserves worden opgebouwd.
Uiteraard gaat deze lage spaarquote voor veel problemen zorgen op het moment dat er een nieuwe crisis aanbreekt. De Amerikanen lijken in ieder geval weinig geleerd te hebben van de rampzalige crisis die achter onze rug ligt. Blijkbaar denken ze dat de huidige ‘hosannasfeer’ eeuwig zal gaan voortduren.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)