De Amerikaanse overheidsschuld ligt dit jaar op schema om het snelst te stijgen sinds 2012. Deze stijging is hoofdzakelijk te danken aan het overheidsbeleid van Donald Trump. Sinds het begin van dit jaar is de staatsschuld al met bijna 7% gestegen. En de groei van de Amerikaanse economie is uiteraard niet voldoende om deze stijging te compenseren.

Sinds het aantreden van Donald Trump, in januari 2017, is de Amerikaanse staatsschuld met ruim $ 1,9 triljoen gestegen. Dit bedrag is gelijk aan de omvang van het bruto binnenlands product van Brazilië. Als de groeisnelheid van dit jaar tot aan het einde van het jaar wordt gehandhaafd, zou dit de grootste procentuele stijging zijn sinds het laatste jaar van Obama’s eerste termijn. Dat was in 2012 toen de Amerikaanse economie een stimulering nodig had als gevolg van de nasleep van de financiële crisis.

Amerikaanse staatsschuld blijft de komende jaren stijgen

Op dit moment staat de schuld van de VS op een recordniveau van $ 21,9 biljoen. En de huidige stijging van de staatsschuld is wel opvallend te noemen aangezien de groei van de Amerikaanse economie nog steeds indrukwekkend te noemen is. Daarnaast is er sprake van lage werkloosheid, relatief lage rentetarieven en een hoog consumentenvertrouwen.

Waarschijnlijk is het ergste alleen nog niet voorbij. De verwachting is namelijk dat de Amerikaanse staatsschuld te komende jaren verder zal oplopen. De verwachting is dat de staatsschuld in 2021 al de grens van $ 25 biljoen zal gaan passeren.

Is er een nieuwe zeepbel ontstaan?