De afgelopen weken zijn er genoeg bedrijven met hun winstcijfers naar buiten getreden. Daarbij viel op dat het merendeel van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven met beter dan verwachte kwartaalcijfers wist te komen. Dit blijkt tenminste uit onderzoek van zakenbank Bank of America Merrill Lynch.

De meeste Amerikaanse bedrijven profiteren op dit moment van het hoge consumentenvertrouwen dat aanwezig is onder de Amerikanen. De Amerikaanse economie draait op volle toeren en dat is ook terug te zien in de consumentenbestedingen. Ook de krappe arbeidsmarkt heeft er voor weten te zorgen dat de Amerikanen, als gevolg van loonstijgingen, weer meer geld durven uit te geven.

Amerikaanse winstcijfers vielen zelden zo positief uit

amerikaanse-winstcijfers

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat we te maken hebben met een heuglijk feit. Het aantal Amerikaanse bedrijven dat tijdens de eerste twee weken naar buiten is getreden met beter dan verwachte winstcijfers is uitgekomen op 51%. Voor het laatst hadden we in het jaar 2012 te maken met een dergelijke notering.

Savita Subramanian, strateeg bij Bank of America Merrill Lynch, laat weten dat dit een bijzondere situatie is. Het genoemde aantal van 51% bestaat namelijk uit bedrijven die zowel op basis van de winst per aandeel als op basis van de omzet de verwachtingen van de analisten wisten te verslaan.