De Amerikaanse werkloosheid kwam in september uit op 3,5% van de beroepsbevolking. Dat werd afgelopen vrijdag bekend door de publicatie van de banencijfers. En daarmee wist de werkloosheid met 0,2 procentpunt te dalen ten opzichte van de maand daarvoor. Dit resulteerde in de laagste werkloosheid in meer dan 50 jaar tijd.

De Amerikaanse werkloosheid is al jaren aan het dalen. Sinds het jaar 2011 is deze trend al van kracht. Het banenrapport van afgelopen vrijdag leidde tot optimisme bij Donald Trump. Toch is het nog maar de vraag of die optimistische sfeer lang zal blijven hangen. Een belangrijke indicator waarschuwt namelijk voor een stijgende werkloosheid.

Kans op stijgende werkloosheid is groot

Uit onderzoek van Deutsche Bank blijkt dat steeds meer Amerikanen negatief tegenover het kopen van duurzame goederen staan. En volgens economen kan dit een slecht teken zijn. Op het moment dat Amerikanen namelijk dergelijke aankopen uitstellen, kan dat grote gevolgen hebben voor de economie.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is te zien dat het pessimisme onder de Amerikanen onheil kan betekenen voor de Amerikaanse werkloosheid. Normaliter loopt deze indicator 12 maanden voor op het Amerikaanse werkloosheidscijfer. En deze indicator laat duidelijk zien dat we het komende jaar rekening moeten houden met een stijgende werkloosheid.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>