Tijdens de afgelopen maanden is het Amerikaanse werkloosheidspercentage verder gedaald. Daarnaast bleek meermaals dat bedrijven moeite hadden om aan de juiste mensen te komen. Toch lijkt dat beeld nu langzaam maar zeker te veranderen. En dat kan een groot probleem zijn voor de Amerikaanse economie en de aandelenmarkten.

Het Amerikaanse werkloosheidspercentage noteert nu nog op een stand van 3,6%. En dat is een historisch lage stand. Wat dat betreft zou je dus kunnen stellen dat er nog geen reden voor angst is. Toch blijkt uit de meest recente macrocijfers dat de Conference Board Consumer Confidence Jobs Hard to Get index onverwachts is gestegen. En deze index loopt vaak iets voor op het werkelijke werkloosheidspercentage.

Deze grafiek voorspelt een stijgend werkloosheidspercentage

De stijgende Conference Board Consumer Confidence Jobs Hard to Get index impliceert dat steeds meer Amerikanen moeite hebben met het vinden van een bijpassende baan. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat dit slecht nieuws kan betekenen voor het werkloosheidspercentage. Op het moment dat de Conference Board Consumer Confidence Jobs Hard to Get index immers blijft stijgen, neemt daarmee de kans op een stijgende werkloosheidspercentage toe.

En een stijgend werkloosheidspercentage betekent vaak slecht nieuws voor zowel de economie als de aandelenmarkten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>