Met het consumentenvertrouwen in Amerika zit het wel goed. De Amerikanen zijn tijdens de afgelopen 17 jaar nog nooit zo optimistisch geweest en dat zorgt er voor dat de economen ook positief gestemd zijn over de toekomst. Een optimistische consument geeft namelijk meer geld uit en dat is goed voor de economie. Of bekijken we deze kwestie nu met een roze bril op?
De meeste Westerse economieën draaien op een zogenoemde ‘consumeergerichte economie’. Binnen een dergelijke economie neemt de consument de voornaamste plek in. Op het moment dat de burgers namelijk hun hand op de knip houden, heeft dit grote gevolgen voor de economie. Dit hebben we ook tijdens de financiële crisis mogen meemaken.
Amerikanen geven weer massaal geld uit
Wat dat betreft is het gunstig dat de consumenten vandaag de dag weer zonnig naar de toekomst kijken. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is te zien dat we voor het laatst rondom de internetzeepbel te maken hadden met een dergelijk groot consumentenvertrouwen.
Toch laat deze grafiek zien dat dit wellicht niet goed nieuws hoeft te betekenen. Kort nadat we dit niveau hadden bereikt in het jaar 1999, werden we namelijk geconfronteerd met een flinke prijsval op Wall Street.
Maar, tijdens de laatste top – net voor het uitbreken van de financiële crisis – zagen we bij het consumentenvertrouwen al eerder een dalende beweging. Zowel de beren als de stieren hebben dus wat te zeggen.