De Amerikaanse overheid zit al een maand op slot. Economen beginnen zich ondertussen steeds meer zorgen te maken over de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis. Deze shutdown kan immers grote gevolgen gaan hebben voor de Amerikaanse economie. En een eventuele recessie kan desastreuze gevolgen hebben voor de Amerikanen.

De Amerikanen die afhankelijk zijn van uitkeringen, voelen op dit moment pijnlijk hard de gevolgen van de shutdown. Steeds meer van deze groep mensen worstelt om het hoofd boven water te houden. En dat is slechts een maand na de sluiting van de Amerikaanse overheid. Moet u voorstellen hoe dit plaatje er uit zou zien als de Amerikaanse economie getroffen wordt door een recessie en de werkloosheid binnen korte tijd flink weet te stijgen.

Amerikanen hebben geen reserves om tegenslagen mee op te vangen

Toch rest dan de vraag: waarom hebben een paar weken geen loon zulke grote gevolgen voor veel Amerikaanse gezinnen? Simpel: bijna 80% van de Amerikanen leeft van salaris naar salaris. Dat is een gigantisch groot probleem als u weinig of geen spaargeld heeft. En uit onderzoek van GoBankingsRates blijkt dat bijna 60% van de Amerikanen minder dan $ 1.000 aan spaargeld heeft. Ruim 31% van de Amerikaanse bevolking heeft zelfs geen enkele cent spaargeld.

Daarnaast is er ook nog een grote groep die afhankelijk is van leningen. En de rentelasten beginnen steeds verder op te lopen als gevolg van de stijgende rente.

Hieruit blijkt wel dat de Amerikanen helemaal niet klaar zijn voor een volgende recessie. Een dergelijke recessie zou immers desastreuze gevolgen hebben voor een groot deel van de Amerikaanse bevolking.