Gisteren verschenen er weer verontrustende macrocijfers vanuit de VS. Nog steeds zitten miljoenen Amerikanen zonder werk thuis. En dat is terug te vertalen naar het hoge aantal coronabesmettingen. Het coronavirus weet de Amerikaanse economie lam te leggen. Dat is overigens ook terug te zien in het spaargedrag van de Amerikanen.

Over het algemeen kunnen we stellen dat Amerikanen niet bepaald spaarders zijn. Zo is het in de VS gebruikelijk om goederen te leasen. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook als het gaat om koelkasten, televisies en wasmachines. De meeste Amerikanen lijken niet bepaald moeite te hebben met hoge schulden.

Amerikanen bereiden zich voor op zware economische tijden

Toch heeft de coronacrisis weten te zorgen voor een historische gedragsverandering. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de spaarratio werkelijk in waarde is geëxplodeerd. Nog nooit eerder was de spaarratio zo hoog. Volgens economen beginnen steeds meer Amerikanen zich te realiseren dat de coronacrisis langer kan standhouden dan aanvankelijk gedacht werd.

Uit de cijfers blijkt dat de Amerikaanse bevolking niet rekent op het gedroomde V-herstel. Ze lijken zich voor te bereiden op zware economische tijden. En dat spaargedrag lijkt overigens ook hard nodig te zijn, want de meeste Amerikanen beschikken over geen cent spaargeld.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)