China

Vijf maanden nadat China de financiële markten schokte met een devaluatie van de yuan, kijken beleggers opnieuw met argusogen naar de laatste bewegingen van de Chinese munt. Momenteel staat de yuan op het laagste punt in vier maanden, en dat leidt tot speculatie over mogelijke depreciatie-maatregelen van de Chinese centrale bank. China’s centrale bank (PBOC) laat iedere werkdag de spotprijs maximaal 2 procent stijgen of dalen tegenover de dollar, in verhouding tot de officiële valutakoers. Deze week verzwakte de Chinese munt twee achtereenvolgende sessies na zulk ingrijpen van de PBOC.

chart

“De recente scherpe rebound van de USD/CNY boven het 6,42 niveau leidt ertoe dat handelaren steeds meer speculeren op een – door de PBOC geleide – depreciatie van de yuan,” zo stelt Chang Wei Liang, valutastrateeg bij Mizuho Bank, tegenover CNBC.

Mogelijke reactie Aziatische landen

Indien zo’n scenario zich zal voltrekken, dan denken sommige analisten dat andere Aziatische landen hun eigen valuta’s ook gaan verzwakken om concurrerend te blijven ten opzichte van China.

Centrale banken die eerder dit jaar nog geïntervenieerd hebben om hun eigen munten niet verder te laten vallen, zoals Maleisië en Indonesië, zouden dergelijk beleid in de komende tijd achterwege kunnen laten.

“De implicaties voor de Aziatische valutamarkten, en vanuit breder perspectief alle emerging markets, zijn duidelijk: verdere depreciatie van de yuan resulteert in een grotere kans op een valutaoorlog,” zo stelt Jason Daw, valutastrateeg bij Societe Generale, in een note aan beleggers.

Twee scenario’s valutaoorlog

Een dergelijke strijd kan zich op twee manieren voltrekken: zo kunnen centrale banken worden verleid tot een ‘actie-reactie beleid’. Een andere mogelijkheid is dat beleggers diverse Aziatische valuta’s gaan shorten als reactie op een waardevermindering van de yuan.

“Deze factoren kunnen de valutamarkten in Azië en andere groeilanden flink destabiliseren,” zo concludeert Daw.

>> In 10 stappen maken wij van u een BEURSMILJONAIR <<