Europese aandelen

Investeerders die een terugval voor Europese aandelen hebben voorspeld, hebben recent gelijk gekregen. Toch zegt in ieder geval een van de investeerders die de terugval voorzag, dat het weer tijd is om in Europese aandelen te stappen. De gesprekken rondom de Griekse schuldenproblematiek, maakten dat Ramin Nakisa, global asset allocation strategist bij UBS, in maart aangaf wat meer voorzichtig te worden op Europese aandelen. Nu zegt hij echter dat door een opleving van groei dankzij de kwartaalcijfers en doordat beleggers staatsobligaties van de hand doen, aandelen nog het enige alternatief zijn.

Bullish Europese aandelen

‘Wij zijn strategisch gezien nog steeds bullish’, zei Nakisa. ‘Een van de weinige plekken waar je geld naar toe kan, is naar aandelen. Als je je staatsobligaties verkoopt aan de Europese Centrale Bank (ECB), wat koop je dan daarvoor in de plaats? Ik denk dat dat aandelen zijn.’ Investeerders hebben de afgelopen maanden dan ook enorme bedragen in exchange traded funds gepompt die Europese aandelen tracken. Zo was er begin maart nog een recordinstroom en was er op 15 april al met al 56 miljard dollar naar aandelenmanagers gestroomd, volgens data van EPFR Global Data, zo meldde Bank of America over de kwestie. Europese aandelen zijn dan ook fors in waarde gestegen.

Hoe je slim dit beursjaar doorkomt lees je hier

De grootste selloff van de Stoxx 600 sinds december is ook voor Francois Savary, chief investment officer bij Reyl & Cie, niet alarmerend. Hij zegt dat de daling nodig was na de sterke rally en dat aandelen weer zullen opleven dankzij economische data die de verwachtingen verslaan. ‘Mensen waren erg positief geworden in een korte tijd. Werd er in oktober nog gesproken over de volgende recessie voor Europa, wordt er inmiddels 2 procent groei verwacht voor dit jaar’, zei Francois Savary. ‘Wij voelden ons halverwege april niet meer comfortabel en zijn daarom begonnen met het verzilveren van onze winsten. Toch bevinden we ons nog steeds in een omgeving waarin Europese aandelen zullen outperformen.’