China boekte in het eerste kwartaal van 2019 een sterke economische groei. Daarom heroverwegen Chinese beleidsmakers eerder ingevoerde stimulerende maatregelen terug te draaien. Alleen analisten waarschuwen hiervoor. Het volledig terugdraaien van deze maatregelen zou een grote fout zijn.
Vorig jaar voerden Chinese beleidsmakers nieuwe stimulerende maatregelen in. Dat was een reactie op zorgen over de economische groei, door onder andere de handelsoorlog met de Verenigde staten. Banken werden bijvoorbeeld gestimuleerd om meer geld uit te lenen.
De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal van 2019 echter met 6,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat overtrof de verwachtingen van veel analisten.
Maar de Japanse zakenbank Nomura waarschuwt. Het Chinese herstel is nog niet solide genoeg. Zonder stimulerende maatregelen kan de groei makkelijk terugvallen volgens de bank.
Zorgen over vastgoed en financiële markten
Het Chinese bureau voor de statistiek (het CPC) kwam onlangs met een rapport. Hierin beschouwde het de Chinese economie. Volgens het bureau zijn er twee zorgelijke punten, namelijk de financiële markten en de vastgoedmarkt.
De Japanse zakenbank Nomura reageerde op het rapport. Volgens de bank is het logisch dat beleidsmakers de stimulerende maatregelen heroverwegen. Er is namelijk veel schuld opgebouwd, waardoor aandelenmarkten hoger staan. Ook de prijzen van vastgoed zijn gestegen, vooral in de grote steden.
Toch is het volgens Nomura te vroeg om volledig te stoppen met stimulerende maatregelen. Zo zei de bank in de reactie op het rapport:
Wij geloven dat de omvang van stimulerende maatregelen zal verminderen. Maar het is nog te vroeg om het soepele monetaire beleid volledig terug te trekken.
Bron: CNBC
Foto: iStock