Haast niets is zo veranderlijk als het beursklimaat. Terwijl tijdens het eerste deel van 2018 er nog sprake was van extreem optimisme onder analisten, heeft dat optimisme tijdens de laatste maanden van het jaar plaats moeten maken voor extreem pessimisme. Is dat een goed of een slecht teken?

De meeste beurzen kenden in december hun slechtste decembermaand ooit. Wall Street leverde alleen in december al bijna 10% in. En dat was toch wel uitzonderlijk te noemen aangezien de decembermaand binnen de beurswereld bekend staat als de meest Bullishe maand van het jaar.

Analisten verlagen hun winstverwachtingen drastisch

Inmiddels is er van het positieve sentiment maar weinig overgebleven. Volgens de Citigroup Global Earnings Revision Index (Bloomberg) waren analisten voor het laatst in 2009 zo pessimistisch gestemd als het gaat om de winstcijfers. Tijdens de afgelopen weken heeft het overgrote deel van de analisten haar verwachtingen voor de winstcijfers drastisch naar beneden verlaagd. Met andere woorden rekenen de analisten op een tegenvallend cijferseizoen.

Het voordeel van de verlagingen van de winstcijfers, is dat de verwachtingen minder hooggespannen zijn. Dit leidt er toe dat beursgenoteerde ondernemingen sneller aan de verwachtingen van de analisten kunnen voldoen. En dat kan eventueel, bij beter dan verwachte kwartaalcijfers, leiden tot stijgende beurskoersen.