Zweedse kronen

Veel landen in de wereld zijn al lange tijd bezig om hun eigen munt te verzwakken, teneinde de binnenlandse economie aan te zwengelen. Een dergelijk beleid is echter niet eeuwig vol te houden. Grote vraag is dan ook welke landen als eerste hun tactiek zullen aanpassen.

Diverse analisten verwachten dat Zweden als één van de eerste landen een sterkere munt zal accepteren. Deze week volgde de Riksbank nog wel het spoor van de ECB, maar de Zweedse economie lijkt klaar voor een duurdere munt.

SEB, de belangrijkste valutahandelaar in de regio, verwacht dat de kroon in 2016 met 6 procent zal stijgen ten opzichte van de euro. Een dergelijk forse beweging zal alle verliezen van de afgelopen jaren doen verdwijnen.

-1x-1

Duurzame economische groei

SEB denkt dat de Riksbank, in tegenstelling tot de ECB en de Zwitserse centrale bank, een sterkere munt kan managen. Een belangrijke reden is dat de economie de eerste tekenen van duurzame groei laat zien. “De Zweedse economie kan een sterkere munt aan,” zo stelt Carl Hammer, hoofd valutastrategie bij SEB. “Bovendien kan de Riksbank niet het QE-pad van de ECB blijven volgen.”

Zweden duurder dan euro in 2016

De meeste banken zijn niet zo bullish als de SEB, maar denken wel in dezelfde richting. Zo verwacht ook Nordea Bank, de grootste kredietverstrekker in Scandinavië, dat de kroon zal stijgen in 2016. De bank denkt dat diverse stimuleringsmaatregelen zullen worden afgezwakt. “We verwachten dat Zweden – eerder dan de eurozone – een duurdere munt zal accepteren, gezien de sterke economische groei,” aldus Niels Christensen, hoofd valutastrategie bij Nordea. “Wij zien voor 2016 een scenario waarbij de kroon duurder zal worden ten opzichte van de euro.” Een andere bank, BNP Paribas, geeft eenzelfde verklaring als SEB voor zo’n scenario: “De Zweedse centrale bank zal de stimuleringsmaatregelen van de ECB niet oneindig kunnen counteren,” aldus Vasilis Koutsaftis, strateeg bij  BNP in New York. “Zo’n tactiek is simpelweg niet in lijn met de bredere beleidsdoelstellingen van de Riksbank.”

Zo verdient u €500 extra per maand