Vorige week kondigde olietrader Pierre Andurand aan dat hij denkt dat olie aan de vooravond van een nieuwe bullmarkt staat. Andurand was de voorgaande jaren negatief op olie en verdiende daarmee een goed belegde boterham voor zijn beleggers. Andy Hall is met zijn Astenbeck Capital ook een grote naam. Hij is de man achter de roemruchte bonus van $100 miljoen bij Citigroup. Afgelopen jaar was Hall echter bullish op olie. Dat leverde zijn fonds, waarin hij nog $ 2,1 miljard beheert, een verlies op van ruim 35%. Hall:
Het afgelopen jaar was er voor grondstoffenbeleggers weinig leuks te beleven. Een onzeker macro-economisch klimaat en een sterke dollar zorgden voor een sterke tegenwind. Samen met een gematigd overaanbod dreef dat de prijzen naar het laagste punt van de afgelopen decennia.
Toch verandert de manager zijn visie niet. Integendeel. Ondanks de vele hedendaagse voorspellingen van een olieprijs van $ 10 per vat ziet Hall dat de omstandigheden rijp zijn voor een herstel:
De omstandigheden in de olie-industrie zijn de afgelopen vijf maanden dramatisch verslechterd. De olie-industrie kan niet functioneren bij een olieprijs van $ 50, laat staan $ 40.
De consensus over olie is simpelweg uniform negatief is geworden, aldus de trader:
De olieprijs zal uiteindelijk naar een niveau moeten bewegen waarbij producenten aanbod creëren in plaats van vernietigen. Wij zijn van mening dat die prijs aanzienlijk boven de huidige niveaus ligt.
Op $ 30 per vat stellen bedrijven investeringen in nieuwe olieprojecten massaal uit. Energieconsultant Wood Mackenzie schat dat producenten de komende vier jaar $ 170 miljard aan geplande projectinvesteringen zullen schrappen. Daarmee zou het totaal aan annuleringen sinds 2014 uitkomen op $ 380 miljard. Hall:
Een stijgende rente en oplopende risicovergoedingen maken het steeds moeilijker voor producenten met schulden om hun activiteiten te financieren.
En dat komt precies op het moment dat de reservecapaciteit wereldwijd op slechts 1% van het verbruik ligt, aldus Hall. Hij wijst er op dat de situatie in landen als Irak, Nigeria en Venezuela, die zwaar leunen op de olie-export, gespannen is. De oplopende irritaties tussen Saoedi-Arabië en Iran vormen het grootste opwaartse risico voor de olieprijs. Volgens Hall lag het overaanbod in 2015 op 800.000 vaten per dag, aanzienlijk lager dan andere schattingen die oplopen tot 2 miljoen vaten per dag. De markt zal tijd nodig hebben om te herbalanceren, maar volgens de trader kan de prijs de komende jaren maar één kant op: omhoog.
<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>