De bekende olie-bull Andy Hall is nog steeds optimistisch over de olieprijs. Zijn Astenbeck Capital, dat $ 2,6 miljard onder beheer heeft, kon 2,5% bijschrijven in oktober. Dat is ongeveer gelijk aan het maandrendement van de WTI oliebenchmark. Voor het jaar staat het fonds echter nog steeds 18% in de min. Hall is de man achter de fel bekritiseerde bonus van $ 100 miljoen bij Citigroup in 2009. Dat verdiende hij met succesvolle trades in olietermijncontracten. De volatiliteit in olie komt volgens Hall voort uit twee tegengestelde krachten. Aan de ene kant is er een stijgend besef dat de huidige lage prijzen niet houdbaar zijn op de langere termijn. Maar aan de andere kant is er de realiteit van hoge en groeiende olievoorraden. Onderstaande grafiek laat geen twijfel over hoe vol de opslagterminals in de VS momenteel zitten. Hall blijft er echter bij dat de olieprijs de stijgende lijn gaat oppakken. De hoge reserves zijn volgens de manager een tijdelijk fenomeen:
De pessimistische olieberen suggereren dat de stijgende voorraden aan raffinageproducten, inclusief diesel, de opslagcapaciteit kunnen gaan overtreffen. Dat zou er mogelijk voor zorgen dat raffinaderijen de productie terug gaan schroeven en de olieprijs instort.
Maar Hall ziet dat niet gebeuren:
Wij denken dat zo’n scenario hoogst onwaarschijnlijk is. Lokaal gezien kunnen dislocaties zeker voorkomen, maar in het algemeen is er wereldwijd geen capaciteitstekort wat betreft opslag. Niet voor ruwe olie, noch voor eindproducten.
Hall wijst er op dat de voorraden zullen dalen als de raffinaderijen na het onderhoudsseizoen de productie van benzine, diesel en andere producten weer op gaan schroeven. Bovendien is de olieproductie in de VS aan het dalen, zo stelt de manager. Onderstaande grafiek bevestigt die constatering, hoewel de daling minder is dan menig marktvolger had verwacht. Per dag pompt de VS nog steeds meer dan 9 miljoen vaten per dag op, nipt boven het niveau van een jaar terug. Hall vindt het negatieve sentiment dus niet gerechtvaardigd:
Ten eerste zit Saudi-Arabië momenteel niet ver van de maximale productiecapaciteit. Irak heeft moeite de productie op peil te houden. We verwachten dat het aantal actieve boorstations in de VS blijft dalen. De huidige olieprijs bevat geen risicopremie. De olie-industrie positioneert zichzelf voor een wereld met langdurig lage prijzen. Terwijl meer dan een jaar geleden diezelfde bedrijven hun investeringsbeslissingen, impliciet dan wel expliciet, nog baseerden op een ‘nieuwe normaal’ van $ 100 per vat.
<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>