Vorige maand was Duits Kanselier Angela Merkel te gast in het Witte Huis bij president Donald Trump. Beide politieke leiders hebben er onder andere gepraat over handel tussen de twee economische grootmachten. Hoewel gepraat (?) … Merkel heeft naar het schijnt 11 keer moeten uitleggen de vork in de steel zit.

President Trump leek maar niet te begrijpen dat de Verenigde Staten geen handelsovereenkomst kan sluiten met Duitsland alleen. Een handelsverdrag komt er alleen door een akkoord met de volledige Europese Unie. Maar dat drong niet zo goed door tot Donald Trump.

10 keer vroeg de president van de Verenigde Staten of hij een handelsakkoord kon onderhandelen met Duitsland. Iedere keer antwoorde Merkel dat dit niet mogelijk is, enkel met de volledige Europese Unie. De 11e keer dat Merkel dit antwoord repliceerde leek Trump het te begrijpen:

‘Oh, we’ll do a deal with Europe then.’

Volgens bronnen van de The Times of London zou Merkel aan haar kabinet hebben laten weten dat Trump de basis van de fundamenten voor handel met de Europese Unie niet echt goed begrijpt. Wanneer je dat 11 keer moet uitleggen, is dat een understatement.

Goed nieuws voor Europa

Positief voor Merkel is wel dat ze er blijkbaar in geslaagd is om Trump ervan te overtuigen dat de Verenigde Staten onderhandelingen moet starten met Europa en niet meer moet proberen contact op te nemen met aparte landen.

Merkel zou er ook in geslaagd zijn om Europa voor Groot-Brittannië, post-Brexit, te plaatsen wanneer het gaat over handelspartners.

Bron: Business Insider