De regering van de Verenigde Staten komt steeds dichter bij de zogenaamde X-datum van het schuldenplafond, waarop de schatkist zonder geld en buitengewone maatregelen zou kunnen komen te zitten om alle overheidsverplichtingen te betalen. Een oplossing lijkt nog niet meteen in zicht en de markten lijken dit te gaan beseffen.
Een volatiele markt is slecht voor handelaars omdat het dan moeilijker wordt risico’s te voorspellen en effectief te beheren. Wall Street gebruikt gewoonlijk de VIX, bekend als de angstmeter van de markt, om te meten hoe beleggers denken over financiële en economische onzekerheden.
De S&P 500 en de VIX bewegen gewoonlijk in tegengestelde richtingen omdat een lage VIX betekent dat de markten kalm en stabiel zijn. Als ze echter samen bewegen, geeft dat aan dat de markten zich opmaken voor een scherpe swing in één richting. Dat is precies wat er maandag gebeurde. De VIX steeg 0,5% en de S&P 500 won 0,3%.
Year-to-date is de VIX meer dan 20% gedaald, wat over het algemeen zou wijzen op optimisme in de markt. Maar in de afgelopen maand is hij ongeveer 8,5% gestegen.
Potentiële catastrofe
Een wanbetaling van de Verenigde Staten zou volgens Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, potentieel catastrofaal kan zijn. Hoe dichterbij de zogenaamde X-date komt, hoe meer paniek er zal zijn.
Op dit moment lijken de aandelenmarkten zich nog niet al te veel zorgen te maken. Toch zal de ongerustheid groeien, naarmate de X-date dichterbij komt. In 2011 was er een soortgelijke strijd en dit leidde toe een ernstige vlaag van volatiliteit. De VIX bereikte de hoogste stand in 2 jaar en steeg in één dag met meer dan 35%.
Tussen juli en augustus 2011 daalde de S&P 500 ongeveer 17%. Toen was de rente echter bijna 0 en de Federal Reserve breidde haar balans uit. Dat alles zorgde voor een buffer voor de Amerikaanse economie, aldus analisten van BlackRock. Met een hoge inflatie, rentetarieven van 5% en kredietkrapte is de situatie vandaag heel anders.
Bron: CNN
Foto: iStock