We kregen weer een zeer interessante tip in onze mailbox van een lezer. Onze aandacht werd gericht op een uitgebreide blogpost op Realiteitsblog. Met de ronkende titel ‘Wanneer gaat een bank nou failliet?’ wordt uitgebreid uit de doeken gedaan waarom en hoe een bank failliet gaat, maar nog belangrijker, waneer een bank omvalt. Hierbij is van cruciaal belang de hefboom op de balans van de bank. Of anders gezegd, hoeveel eigen vermogen versus de uitstaande kredieten. Voor de kredietcrisis in alle hevigheid toesloeg, waren hefboomratio’s van meer dan 50x de normaalste zaak in de wereld. Maar zoals u op volgende grafiek zal zien, is de hefboomsituatie bij de Nederlandse banken nog steeds zorgwekkend te noemen.

In ieder geval zijn banken in het verleden met minder hefboom omgevallen. Of zoals de auteur van het stuk stelt:

Wat betekent dit concreet? Bij verliezen van 2,5% op b.v. hypotheken of kredieten, wordt het eigen vermogen negatief bij zowel de ASN als de SNS. ABN Amro en DSB hebben (resp. hadden) een verliespost van een half procentje meer nodig om insolvent te worden. Bij 3% is bij hen de limiet bereikt. ING zwicht zodra er 4% afgeschreven moet worden op hun kredieten, hypotheken en beleggingen. De Rabobank heeft een wat sterker fundament, maar valt desalnietemin om bij een schok van 6%. Van Lanschot is nog een stap resistenter tegen onverwachte verliezen en heeft een klap van 8,5% nodig. De recent overgenomen Friesland Bank zit in dezelfde orde van grootte. De topper onder de Nederlandse banken, qua hefboomratio, is de Triodos bank. Deze bank kan verliezen tot 11,7% incasseren.

Kortom, er is niet veel nodig om grote schade aan te richten bij verscheidene banken in Nederland. In België weet men inmiddels hoe kostelijk een bankfaling is. h/t Walter