Argentinië Argentinië geraakt maar niet uit de problemen en de vraag is of het land uiteindelijk nog aan een bankroet zal weten te ontsnappen. Ondertussen worden ‘speculanten’ onder vuur genomen. De regering in Buenos Aires heeft een actieplan opgesteld om een uitweg te vinden uit de economische problemen, maar de vraag is of dat uiteindelijk wel zal lukken. In januari werd de Argentijnse peso gedevalueerd in een poging om de uitstroom aan buitenlandse kapitaal een halt toe te roepen, met als gevolg dat de prijzen voor een groot aantal producten zijn gestegen. Daardoor dreigt Argentinië in een inflatoire omgeving te belanden.

>>Volg ons net als 13.500 andere hoog geïnteresseerde beleggers op TWITTER<<

De Argentijnse regering verklaarde ook de oorlog aan de speculanten, want in land is een enorme zwarte markt ontstaan waar voor de peso veel minder wordt betaald dan de officiële wisselkoers. Voorlopig werd de handel in Amerikaanse dollars beperkt, maar volgens sommige waarnemers gaat deze maatregel lang niet ver genoeg.

Argentinië: default dreigt

President Fernandez overweegt nu verdere maatregelen om de kopers van Amerikaanse dollars nog verder af te schrikken, maar de kans is klein dat op die manier de zwarte markt tot stilstand kan gebracht worden. Het grote probleem van de Argentijnse regering is dat het opgestelde actieplan overtuigingskracht mist. Het aanpakken van de speculanten komt neer op het aanpakken van de gevolgen van de crisis, terwijl de oorzaken ongemoeid gelaten worden. Hetzelfde geldt trouwens voor de verwijten die de regering aan de grote bedrijven heeft gedaan, omdat deze de prijzen voor hun producten opgetrokken hebben, ook dat lost uiteindelijk niets op. De inflatie in het land is inmiddels opgelopen tot 4,3 procent en een verdere stijging ligt in de lijn van de verwachtingen. Alles wijst er op dat Argentinië een moeilijke periode tegemoet zal zien. Fernandez hoopt dat een bankroet vermeden kan worden, maar dat moet nog maar afgewacht worden.