Artificiële intelligentie is steeds meer aanwezig in ons leven en dat kan een immense impact gaan hebben op de wereldeconomie. Volgens een simulatie van het McKinsey Global Institute kan artificiële intelligentie de wereldeconomie de komende tien jaar doen groeien met 1,2 %.
Artificiële intelligentie vind je tegenwoordig overal terug bijvoorbeeld in video games, smart cars, domotica, noem maar op. Er wordt verwacht dat de aanwezigheid de komende jaren alleen maar zal toenemen en dat betekent goed nieuws voor de groei van de wereldeconomie.
Artificiële intelligentie zou maar liefst een meerwaarde van 13 biljoen dollar kunnen creëren tegen het jaar 2030. Daarmee zet het zijn bijdrage aan de groei op gelijke voet met de introductie van andere transformerende technologieën zoals bijvoorbeeld stoommachine des tijds, aldus McKinsey.
China en USA
Het instituut verwacht dat 70 procent van de bedrijven één of andere vorm van AI zullen gaan gebruiken tegen 2030. Daarmee kunnen ze menselijk gedrag nabootsen met behulp van computers en machines. De twee grootste economieën ter wereld, China en de USA, zijn alvast tegen elkaar op aan het concurreren om deze technologie volledig onder de knie te krijgen.
Without AI, China might face a challenge to achieve its target growth rate.
China heeft deze technologie zelfs in hun vijfjarenplan opgenomen. De Chinese arbeidsproductiviteit is lager dan het wereldwijde gemiddelde, terwijl de economie overschakelt naar een economie die afhankelijk is van consumptie. Volgens het McKinsey instituut zal AI een aanzienlijke impact hebben op de verkoop en marketing, wat de consumentenbestedingen kan stimuleren.
De McKinsey-analyse wees uit dat landen die zichzelf als AI-leider vestigen, meestal ontwikkelde economieën, 20 tot 25 procent meer economische voordelen zouden kunnen behalen dan de huidige niveaus. Opkomende economieën krijgen misschien maar de helft hiervan, aldus het rapport.
Bronnen: CNBC
Foto: MaxPixel