Waarschuwing voor beleggers

Het beleid van de Federal Reserve is er sinds gisteren een van ‘Hoop’. Hoop dat alles uiteindelijk allemaal in de plooi valt waarna ze zonder problemen de rente kunnen verhogen. ‘Hoop’ is echter nooit een goede strategie. Particuliere beleggers moeten dus niet meer op de Federal Reserve rekenen en kunnen nog voor onaangename verrassingen komen staan, dat zegt Axel Merk van Merk Investments.

De aandelenmarkt speelt een ander spel

Gedurende de volledige stierenmarkt was het motto ‘Buy the dip’, koop de correcties. Veel beleggers stapten in de aandelenmarkt in de veronderstelling dat alles goed was en het risico laag lag.

“De laatste weken wijzigde de perceptie van het glas is half vol naar het glas is half leeg. Eens de particuliere beleggers goed en wel beseffen dat de regels van het spel nu anders zijn, zullen ze eieren voor hun geld kiezen en verkopen op rally’s in plaats van kopen op correcties.”

Net zoals dat in het verleden bij iedere bubbel het geval was, weigeren beleggers het geld van de tafel te nemen zolang het goed gaat. Maar de risico’s nemen toe en veel beleggers zijn niet naar de aandelenbeurs gekomen voor risico’s. Volgens Merk is dit dan ook een ideaal moment om een risicoanalyse te maken van uw portefeuille.

Is goud een alternatief?

In augustus donderde alles naar beneden. Zelfs veilige havens waren niet mee veilig voor de sell-off. De Amerikaanse dollar verloor zelfs terrein tegenover alle andere munten.

“Veel beleggers liepen vast in dezelfde trade, liefst met een hefboom. Dit maakt dat het omkeren van die trades zichzelf versterkt. Dat is de reden waarom Merk Investement momenteel kijkt naar alternatieve beleggingen zoals long/short strategieën.”

Iedere activaklasse past zich op zijn eigen tempo aan de nieuwe realiteit aan. De valutamarkt past zich bijvoorbeeld sneller aan dan de aandelenmarkt. Dit wil zeggen dat de aandelenmarkt nog lange tijd negatieve druk zal voelen totdat het sentiment heel negatief is. Dit kan nog maanden tot jaren duren. Goud heeft volgens Axel Merk op lange termijn geen enkele correlatie met de aandelenmarkt. Goud is al jaren niet meer de favoriet van de beleggers. Merk ziet daar echter niet snel verandering in komen.

“Europa, Japan en de Verenigde Staten kunnen zich geen positieve reële rentevoeten veroorloven, mogelijk zelfs niet de komende 10 jaren. Het is dan maar de vraag of beleggers gebaat zijn met goud in hun portefeuille.”

Wilt u de mening van Slim Beleggen kennen? Schrijf u in op de wekelijkse nieuwsbrief