Azië

Groei in Asia-Pacific zal de rest van de wereld blijven outperformen dankzij de robuuste binnenlandse consumptie die wordt aangejaagd door de gezonde arbeidsmarkten, lage rentetarieven en de recente daling van de olieprijzen. Dat is de verwachting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De groei van het bruto binnenlands product in de regio zal in 2015 stabiel blijven op 5,6 procent, om naar verwachting licht te dalen naar 5,5 procent in 2016, zei het IMF in zijn tweejaarlijkse ‘Regional Economic Outlook for Asia and the Pacific’.

Export Azië

Het wereldwijde herstel, hoewel bescheiden en ongelijk verdeeld, zal de vraag naar export vanuit Azië blijven ondersteunen, verwacht het IMF. ‘Deze factoren zullen naar verwachting het effect van krappere financiële omstandigheden teniet doen, zoals de vooruitzichten van de monetaire verkrappingsmaatregelen van de Federal Reserve’, zo stond in het rapport. Het groeitempo van verschillende landen in de regio zal echter naar verwachting behoorlijk verschillen. Onder de grote economieën, zal China naar verwachting de groei van 6,8 procent in 2015 zien vertragen naar 6,3 procent in 2016. In Japan zal de groei naar verwachting juist aantrekken van 1 procent dit jaar, naar 1,2 procent volgend jaar.

India profiteert in Azië

In andere landen zijn er grote verschillen tussen landen die veel grondstoffen exporteren en landen die ze juist veel importeren. ‘Exporteurs van niet-olie grondstoffen waarvan de prijzen scherp zijn gedaald, zullen hierdoor worden geraakt (Australië, Indonesië, Maleisië en Nieuw-Zeeland. In andere landen wordt verwacht dat de groei stabiliseert of juist aantrekt.’ India profiteert erg veel van de lagere grondstoffenprijzen en springt er in de regio dan ook in positieve zin bovenuit. De op 2 na grootste economie van Azië zal naar verwachting het bbp dit jaar en volgend jaar met 7,5 procent zien groeien. Daarmee zou het land een van de hardst groeiende economieën ter wereld zijn. Overigens moet volgens het IMF wel goed gelet worden op het schuldenniveau van landen in de regio. Zeker op schuld in buitenlandse valuta. Zo word je zelf beter in staat om beleggingskansen te ontdekken