Sinds vrijdag worden de Chinezen geconfronteerd met nog hogere Amerikaanse importtarieven. Zo heeft Trump de importtarieven voor ruim 200 miljard dollar aan Chinese producten verhoogd van 10 naar 25 procent. En de president van de VS liet weten dat de Chinezen rekening moeten houden met verdere maatregelen.

Tot voor kort leek het er op dat de Amerikanen en de Chinezen goed op weg waren om een handelsakkoord te sluiten. Het Witte Huis liet recent zelfs nog weten dat een handelsakkoord alleen nog een ‘formaliteit’ was. Volgens Trump kwamen de Chinezen echter hun handelsafspraken niet na en daardoor zag de president van de VS zich genoodzaakt om de stekker uit de handelsonderhandelingen te trekken.

Aziatische landen hebben baat bij een snel handelsakkoord

Voor Azië betekent de opgelaaide handelsspanningen weinig goeds. De Aziatische landen zijn immers sterk afhankelijk van hun export en die export staat als gevolg van de handelsoorlog onder druk. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is zelfs te zien dat de daling bij de Aziatische export haar hoogtepunt heeft bereikt sinds de financiële crisis. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de export nu bijna 10% minder.

Het moge dus duidelijk zijn dat met name de Aziaten er baat bij hebben dat er snel een handelsakkoord wordt gesloten met de VS. Want hoe langer deze handelsoorlog voortduurt, hoe zwaarder de economische lasten zullen zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>