Een recent rapport van Altrata onthult dat de ultra-rijke bevolking van Azië vorig jaar de grootste daling ter wereld heeft gezien, met een afname van 10,9%. Deze ontwikkeling heeft belangrijke oorzaken volgens het rapport.
Azië, Europa en Noord-Amerika: gevolgen en invloed
De daling van de ultra-rijke bevolking in Azië wordt toegeschreven aan diverse factoren, zoals strenge Covid-19-lockdowns in China en de impact van de oorlog in Oekraïne. Volgens Altrata heeft deze situatie geleid tot verstoorde regionale toeleveringsketens en de meeste pijn gevoeld in tech-zware markten zoals Zuid-Korea en Taiwan.
Europa had de op een na slechtste prestatie, met een daling van 7,1% in het aantal vermogende individuen tot 100.850, voornamelijk als gevolg van de directe gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne en inflatoire schokken als gevolg van de Russische manipulatie van energieleveringen.
In Noord-Amerika, ’s werelds grootste markt voor ultra-rijkdom, is er een afname van 4% waargenomen. Deze daling wordt voornamelijk toegeschreven aan het agressieve renteverhogingsbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve, dat werd geïmplementeerd vanwege de hoge inflatie.
Optimisme en toekomstverwachtingen
Wereldwijd was er een meer dan 5,4% daling in het aantal ultra-rijken, de eerste daling in vier jaar. Ondanks deze daling verwacht Altrata dat het aantal ultra-rijken wereldwijd in de komende vijf jaar zal stijgen, vooral in Azië, terwijl Noord-Amerika zijn positie als ’s werelds leidende regio voor superrijken zal behouden.
De regio’s het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zagen daarentegen sterke stijgingen in het aantal zeer vermogende individuen, vooral dankzij stijgende grondstofprijzen.
Bron: CNBC
Foto: iStock