De race omtrent AI is begonnen met bedrijven zoals Google en Microsoft die het tegen elkaar opnemen. Maar ook in China doen ze mee met de hype, techbedrijf Baidu gaat een ChatGPT-alternatief lanceren in maart. Deze chatbot, genaamd Ernie, is al sinds 2019 in de maak en gaat het marktaandeel van Baidu in China wellicht nog meer verankeren.

De Chinese technologiegigant Baidu heeft woensdag aangekondigd dat zijn AI-chatbot Ernie volgende maand beschikbaar zal worden gesteld voor het publiek. Ernie zal eerst worden geïntegreerd in de zoekmachine van Baidu, die dominant is in China, Google is er verboden.

We will embed Ernie bot into Baidu search first and we’ll open it to the public in March.

Baidu-CEO Robin Li zei dat ze een revolutionaire versie van Baidu search aan het ontwikkelen zijn op basis van Ernie die generatieve AI zal gebruiken in het zoekalgoritme. Ernie is ontwikkeld met meer dan 100 miljard parameters en wordt getraind door dagelijks miljarden zoekopdrachten te verwerken. Het blijft onduidelijk hoe de mogelijkheden van Ernie zich verhouden tot die van OpenAI’s ChatGPT.

Resultaten

Baidu’s integratie van Ernie met zijn zoekmachine zal het bedrijf helpen zijn marktomvang uit te breiden en meer videokijkers en advertentie-inkomsten te genereren. Aangezien Baidu echter al marktleider is op het gebied van zoeken in China, leidt de integratie mogelijk niet tot een significante toename van het marktaandeel, aldus vicevoorzitter bij CFRA John Freeman.

It’s not a big as deal for them as it is for [Google parent] Alphabet.

De totale omzet van Baidu voor 2022 daalde met 1 procent tot 17,93 miljard dollar. Ondanks weinig verandering in de omzet van het bedrijf in Q4 t.o.v. een jaar geleden, wees Freeman erop dat de operationele marge toenam. In signaal dat het een gezond bedrijf is, aldus Freeman. Zulke bedrijven kunnen ook snel schakelen als er een verandering is binnen hun omgeving.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Keso s – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

 

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>