Centrale banken proberen er op dit moment alles aan te doen om een harde klap van de economie te voorkomen. Dat is ook de reden waarom de geldkraan volledig is open gezet. Als gevolg van dit soepele monetaire beleid is de balanswaarde van de ECB gestegen naar meer dan 60% van het Europese bruto binnenlands product. En dat is toch wel zorgwekkend te noemen.

Al jarenlang nemen de centrale banken een prominente rol in op de financiële markten. Volgens sommige analisten zijn de centrale banken de belangrijkste kopers. En daar lijkt inderdaad een kern van waarheid in te zitten, want zonder de steun van de centrale banken zouden de aandelenmarkten er nu heel anders voorstaan.

Deze rekening zal ooit gepresenteerd worden

Het probleem is alleen dat het opkoopbeleid niet eeuwig kan duren. Ooit zal de rekening hiervoor gepresenteerd worden. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de rekening voor de Europeanen steeds hoger wordt. Inmiddels is de balanswaarde van de Europese centrale bank gelijk aan 60% van het Europese bruto binnenlands product. Nog nooit eerder lag dit percentage zo hoog.

Deze enorme stijging heeft enerzijds te maken met het ruimhartige opkoopbeleid dat de ECB op dit moment hanteert. Anderzijds wordt het ook veroorzaakt door de stevige krimp waar de Europese economie mee geconfronteerd wordt. Het is in ieder geval te hopen dat de economie binnen afzienbare tijd bijtrekt.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>