valutaoorlog Er is een valutaoorlog gaande. Een valutaoorlog waarin de Amerikaanse Federal Reserve het minst in staat is om mee te spelen. Dat is althans wat David Woo, head of global interest rates and currencies research bij Bank of America Merill Lynch, afgelopen week beweerde. De verklaring van de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen week rondom het opkopen van meer obligaties, is volgens David Woo een sterk signaal dat erop wijst dat de centrale bank van Europa niet wil dat de euro teruggaat naar boven de 1,15 dollar. Dat zei Woo afgelopen week in een interview met Cnbc.

Valutaoorlog

‘Je zou kunnen zeggen dat de Verenigde Staten weer terug zijn op de straat om het spel te spelen’, vertelde David Woo. ‘De Verenigde Staten kunnen anderen niet vertellen dat ze dit spel niet mogen spelen.’ Met een stijgende inflatie en beter presterende Amerikaanse bedrijven, heeft de Fed minder redenen om zich nog te mengen in de huidige valutaoorlog, stelt Woo. Nu een nieuwe deadline voor Griekenland om een deel van de schuld terug te betalen dichterbij komt, neemt ook de volatiliteit van de valuta’s toe. Het land moet namelijk 300 miljoen euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op 5 juni. Toch zijn er veel zorgen over dat Griekenland het bedrag niet kan terugbetalen.

Kansen voor beleggers

Woo vertelde verder nog dat recente data aantonen dat 5,6 miljard euro recent het Griekse bankensysteem heeft verlaten. Dit kan volgens hem tegen het einde van juni leiden tot een confrontatie. Ondertussen stelt Scott Wren van Wells Fargo dat de volatiliteit die dit alles met zich meebrengt, juist koopkansen biedt voor aandelenbeleggers. ‘Volatiliteit zal hopelijk gaan zorgen voor meer koopkansen voor aandelenbeleggers. Zelfs in het slechtste geval voor Griekenland, waarvan ik overigens niet denk dat het zal plaatsvinden, zal er een oplossing komen’, zei Wren. Lees HIER onze favoriete tips waar iedere belegger van kan profiteren!