De bankensector was de sector die tijdens de financiële crisis het hardst geraakt werd. Niet verwonderlijk overigens, want de bankensector was voor een groot deel de veroorzaker van de grootste mondiale crisis uit de totale geschiedenis van de mensheid. Toch was er tijdens de afgelopen jaren sprake van een imposante herstelbeweging, maar die beweging is onlangs op een gevaarlijk punt ten einde gekomen.

De zogenoemde Bank Index, waarbinnen de grootste Amerikaanse banken zijn opgenomen, daalde tijdens de crisis van koers 120 naar 20. Een daling van ruim 83 procent! Toch was deze index ook een van de grootste winnaars tijdens de afgelopen beursjaren. Met name het beursjaar 2017 was een jaar om niet snel meer te vergeten.

Gevaarlijke dubbele top kan onheil betekenen voor de bankensector

Chris Kimble, van Kimble Charting, deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de Bank Index op korte termijn gemeten onlangs een dubbele top wist neer te zetten. Vanaf dat punt werd de bankensector opnieuw geconfronteerd met een diepe daling. Aangezien het feit dat de rally haast op hetzelfde punt ten einde kwam als in 2007 het geval was, mogen we wel spreken van een extreem gevaarlijke dubbele top.

Uiteraard hoeft het niet te betekenen dat de Bank Index opnieuw geconfronteerd gaat worden met een diepe daling, maar deze grafiek geeft wel aan dat de beer aan zet is. Pas op het moment dat de weerstandslijn (dubbele top) doorbroken wordt, kunnen de optimistische beleggers weer opgelucht ademhalen.