Bank of America Merrill Lynch heeft zijn licht laten schijnen over de Amerikaanse aandelenmarkten in het jaar 2019. Ze voorspellen dat het volgende beursjaar niet veel rendement zal brengen. Maar beleggers kunnen dit jaar misschien nog hun slag slaan want ze verwachten nog een piek tegen het einde van dit jaar.

Volgens Savita Subramanian, aandelenstrateeg bij Bank of America, is er een grote kans dat aandelen volgend jaar gaan ‘stallen’, oftewel gaan stilvallen. Ze verwacht tegen eind dit jaar nog een forse stijging naar 3.000 punten om dan vervolgens terug te zakken naar 2.900 punten volgend jaar.

We believe the peak in equities is likely before the end of 2018.

Dat wil zeggen dat we de komende weken nog een forse stijging zullen zien in de vorm van een eindejaarsrally, volgens Subramanian. Maar van zodra we deze achter de rug hebben, gaan we opnieuw naar beneden. De reden voor deze ‘decline’ heeft te maken met een risicovoller financieel klimaat met als hoofdoorzaak een omgekeerde rentecurve.

Dit verwijst naar wanneer het rendement op de kortlopende overheidsschuld, bv. een staatsobligatie op twee jaar, hoger is dan het rendement op bijvoorbeeld een staatsobligatie op tien jaar. Historische gezien wordt een omgekeerde rentecurve meestal gevolgd door een economische recessie.

Alternatief?

Dit scenario wordt gecreëerd door het rentebeleid van de Federal Reserve, dat ondertussen al verschillende renteverhogingen heeft doorgevoerd aan een behoorlijk tempo. En dat maakt weer dat er mogelijks een alternatief is voor aandelen, aldus de aandelenstrateeg, namelijk cash.

Cash is now competitive and will likely grow more so … our Fed call puts short rates close to 3.5% by the end of 2019, well above the S&P 500’s 1.9% dividend yield

De ‘bull run’ van de afgelopen jaren werd dan ook aangewakkerd door beleggers die het meeste uit hun geld wouden halen en gezien de rentes historisch laag stonden, was de enige optie om rendement te halen, investeren in aandelen, fondsen en obligaties. Subramanian ziet nu dus een nieuwe categorie voor defensieve beleggers die geen zin hebben om risico’s te nemen.

Bronnen:  CNBC

Foto: MoneyBlogNewzFlickr – CC BY 2.0