Op vrijdag kondigde de Bank of Japan (BoJ) een onverwachte beleidswijziging aan die wereldwijde financiële markten verraste. De centrale bank heeft besloten om haar rentecurvebeheer flexibeler te maken en daarmee de kans op een strenger geldbeleid uit Japan groter wordt.
Het Japanse geldbeleid staat bekend als een van de meest verzachtende in de hele wereld. Maar daar kan voortaan verandering in komen.
Effectiviteit rentecurvebeheer onder vuur
Het rentecurvebeheer is een langetermijnbeleid waarbij de BoJ een 0%-rendement op 10-jarige overheidsobligaties nastreeft om de Japanse economie te stimuleren. Nu laat de BoJ toe dat de 10-jaars rente fluctueert binnen een marge van 0,5 procentpunt van het 0%-doel. Bovendien zal de bank 10-jarige obligaties opkopen tegen een vast rentetarief van 1%.
Shigeto Nagai van Oxford Economics zei:
We hadden deze aanpassing niet verwacht
De BoJ verhoogde ook haar voorspelling voor de kernconsumenteninflatie naar 2,5%, wat duidt op toenemende inflatiedruk. Dit heeft beleggers doen afvragen of de bank klaar is om het rentebeleid te verkrappen.
De effectiviteit van het rentecurvebeheer is onderwerp van discussie. Kit Juckes van Societe Generale noemt het een gevaarlijk beleid dat snel moet worden afgeschaft.
Deze onverwachte wijziging heeft geleid tot schommelingen in de yen ten opzichte van de dollar, terwijl de aandelen en overheidsobligaties van Japan daalden. In de onderstaande afbeelding zien we het koersverloop van de Japanse aandelenmarkt:
Kritiek
Er zijn vragen over de effectiviteit van het rentecurvebeheer van de Bank, waarbij sommigen beweren dat het de normale werking van de markten verstoort. Sommige deskundigen pleiten ervoor dat de Bank de YCC-beleidsmaatregel geleidelijk afschaft.
Bron: CNBC
Foto: iStock