Aan het einde van vorig jaar waren er maar weinig analisten te vinden die positief gestemd waren over de kansen van de euro ten opzichte van de dollar. Aangedreven door beloofde fiscale hervormingsplannen door Donald Trump en de geopolitieke spanningen binnen de Eurozone, rekenden de meeste zakenbanken op een verdere daling van de euro. Toch was er één zakenbank die tegen deze stroom aan pessimisme in durfde te gaan.

Zakenbank UBS liet aan het einde van vorig jaar weten dat de bank rekende op een stand van de EUR/USD in 2017 van $ 1,15. Deze doelstelling is inmiddels al ruimschoots behaald, want de euro wist vorige week zelfs door te stomen richting koers $ 1,20. Maar, juist nu waarschuwt UBS ons voor een correctieve beweging. En dat is juist op het moment dat de pessimistische sfeer van begin dit jaar heeft plaatsgemaakt voor euforie over de toekomstkansen van de euro.

“Euro kan het de komende tijd lastig gaan krijgen”

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de enorme stijging van de euro in beeld gebracht. Deze stijging was het gevolg van onder andere een aantrekkende Europese economie en twijfels over het beleid van Trump. Daarnaast wisten de landelijke verkiezingen in Nederland en Frankrijk er voor te zorgen dat het geloof in de Eurozone zich wist te herstellen.

Mark Haefele, van UBS, laat weten dat er nu een gevaarlijke ‘euforische stemming’ is ontstaan rondom de euro. Hij is van mening dat de markt teveel rekening houdt met een eerder dan verwachte verlaging van het stimuleringspakket van de ECB. Volgens hem is die kans veel kleiner dan de markt op dit moment inprijst.

Daarnaast kan het doorvoeren van een Amerikaans belastinghervormingspakket er voor zorgen dat de dollar een nieuwe ‘boost’ krijgt. Daarom verwacht hij dat de euro eerder rond de $ 1,18 dan rond de $ 1,20 zal blijven noteren.