bitcoin-goudBanken zijn meestal amper tot niet geïnteresseerd in de bitcoin. Toch zijn ze wel geïnteresseerd in de software achter de digitale valuta; de blockchain. Veel banken draaien op systemen die in sommige gevallen decennia terug zijn gemaakt. Ze zijn langzaam en kosten vaak veel geld. De blockchain – het programma dat mensen bitcoins naar andere mensen laat versturen en die transacties vastlegt – heeft deze problemen echter niet.

Techniek bitcoin

De blockchain houdt publiekelijk de transacties bij en stelt mensen in staat om geld veel sneller over te boeken. Het gevolg is dat de bitcoin sneller, goedkoper en ook transparanter wordt dat veel traditionele valuta. Dit maakt het aantrekkelijk voor banken om te kijken naar het doen van zakentransacties via dit systeem. Maar de technologie biedt daarnaast ook potentie voor andere gebieden. Zo kan het nuttig zijn voor het bijhouden van kasboeken en voor het bijhouden van wie wat precies geleend heeft in een bepaald netwerk. ‘Wij zien momenteel 20 tot 25 situaties waarin deze technologie kan worden toegepast’, zei Mariano Belinkey, head of Santander InnoVentures, tegenover Businessinsider. Zo wees Belinkey onder andere op internationaal betalingsverkeer en handelsfinanciering als gebieden waar de blockchain-technolgie kan worden toegepast.

Bitcoin-startup

Santander is de op 9 na grootste bank in de wereld en de op 1 na grootste bank na Europa. Santander is daarnaast 1 van de meerdere banken die onderzoek doet naar hoe het blockchainsysteem kan worden gebruikt in het traditionele bankwezen. Zo heeft verder ook UBS een blockchain-researchlab opgezet in Londen. Goldman Sachs heeft daarnaast geïnvesteerd in een bitcoin-startup en ook Nasaq experimenteert met de technologie. Het is duidelijk dat banken de technologie scherp in de gaten houden. En los van het feit dat hun systemen slimmer kan maken, kan het ze ook een hoop geld schelen. Benieuwd waar er voor beleggers kansen liggen op technologiegebied? Kijk hier