In 2023 bereikten de dividenduitkeringen aan aandeelhouders een nooit eerder gezien hoogtepunt van $1,66 biljoen. Dit blijkt uit het recentste rapport van Janus Henderson, een gerenommeerde Britse vermogensbeheerder. De recorddividenden komen door hoge rentetarieven die de marges hebben verhoogd, volgens het rapport.

Indrukwekkende stijging van dividenduitkeringen

Vooral de banksector was een belangrijke motor achter deze opmerkelijke groei, met recorduitbetalingen die voortvloeiden uit de stijgende rentetarieven. Grote spelers zoals JPMorgan Chase en Wells Fargo kondigden aan hun kwartaaldividenden te verhogen.

Toch waren er ook enkele teleurstellingen, vooral in de mijnbouwsector. Giganten zoals BHP, Petrobras en Rio Tinto hebben hun dividend verlaagd, waardoor de totale groei van de wereldwijde dividenduitkeringen enigszins werd getemperd.

Ondanks deze uitdagingen was er ook veel positief nieuws te melden. Maar liefst 86% van de beursgenoteerde bedrijven over de hele wereld zag hun dividenden stijgen of op zijn minst op hetzelfde niveau blijven.

Europa sprong er hierbij uit als een belangrijke groeimotor, met een indrukwekkende stijging van 10,4% in dividenduitkeringen.

Henderson optimistisch over toekomstige dividenden

Deskundigen van Janus Henderson zijn optimistisch gestemd over de vooruitzichten voor dividenduitkeringen. Ze wijzen op de groeiende economieën en het herstel na de pandemie als belangrijke factoren die bijdragen aan de voortdurende stijging van dividenduitkeringen wereldwijd.

Janus benadrukte het volgende:

Opkomende marktbanken droegen sterk bij aan de stijging, behalve die in China. Dividendgroei in de banksector werd bijna volledig tenietgedaan door bezuinigingen in de mijnbouwsector.

Bron: CNBC
Foto: iStock