Het zit niet mee. Na de torenhoge inflatie die bestreden moet worden met renteverhogingen, hebben we nu ook te maken met een Amerikaanse bankencrisis die de kans op een recessie verhoogt. Hoewel het gevaar in eerste instantie geweken lijkt te zijn, is er onderliggend mateloos veel stress binnen de banksector met mogelijks nare gevolgen.

Neel Kashkari, president van de Fed in Minneapolis, heeft zijn bezorgdheid geuit over de recente stress in de banksector. Die kan volgens hem leiden tot een volgende kredietcrisis, waardoor de Verenigde Staten dichter bij een recessie komt. Hij zei dat de Fed de situatie nauwlettend in de gaten houdt om te bepalen hoeveel van de bankenstress leidt tot een wijdverbreide kredietcrisis die de economie zou vertragen.

Het is nog te vroeg om de omvang van de impact van de bankenstress op de economie in te schatten en hoe dit de volgende rentebeslissing van het Federal Open Market Committee in april zou kunnen beïnvloeden, voegde Kashkari eraan toe.

Kans op recessie

Het faillissement van SVB en Signature Bank doet de markten huiveren, beleggers vrezen voor een nieuwe kredietcrisis. Terwijl Kashkari zei dat de uitstroom van deposito’s lijkt te zijn vertraagd en dat er enig vertrouwen wordt hersteld bij kleinere en regionale banken, zijn de kapitaalmarkten de afgelopen twee weken grotendeels gesloten geweest.

Als die kapitaalmarkten gesloten blijven omdat leners en geldschieters nerveus en onzeker blijven, verwacht Kashkari dat dit een grotere impact op de Amerikaanse economie kan hebben. De kans op een harde recessie neemt dan met rasse schreden toe.

De Fed heeft een programma voor noodleningen gelanceerd om te voorkomen dat andere regionale geldschieters in de problemen komen als de opnames van deposito’s toenemen. Recente gegevens lieten zien dat geld in de dagen na de val van de Silicon Valley Bank van kleinere naar grotere banken ging.

Bronnen: Howard Schneider – Yahoo Finance

Foto: Jernej Furman – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>