Het blijft rommelen binnen de Amerikaanse banksector. Na het faillissement van Silicon Valley Bank en Signature Bank is nu ook First Republic omgevallen. Volgens investeerder Michael Milken heeft de sector helemaal niets geleerd uit voorgaande financiële crisissen en blijven banken dezelfde fouten maken. Hij waarschuwt voor nog meer turbulentie.

Er is alweer een bank failliet verklaard in de Verenigde Staten van Amerika. Deze keer legt First Republic de boeken neer en zorgt opnieuw voor onrust op de financiële markten. De bekende investeerders Michael Milken beweert dat de huidige bankencrisis werd veroorzaakt door fouten die men in de jaren 70, 80 en 90 ook al maakten.

You shouldn’t have borrowed short and lent long… Finance 101. How many times, how many decades are we going to learn this lesson of borrowing overnight and lending long? Whether it was the 1970s, the 1980s and 90s.

Wat men nu meemaakt in de Verenigde Staten is de grootste bankencrisis sinds de financiële crisis in 2008. Banken blijven grote risico’s nemen en vergroten hun omvang tot vier keer toe door op zeer korte termijn aan artificieel lage rentes te lenen en intermediaire effecten te kopen.

Turbulentie

In de nasleep van deze bankfaillissementen hebben investeerders andere kredietverstrekkers met vergelijkbare kenmerken afgestraft. Bedrijven met het hoogste percentage onverzekerde deposito’s en potentieel ernstige verliezen op obligaties op hun balans werden het meest onder de loep genomen. Volgens Milken hebben de meeste banken een conservatief risicobeheer gevoerd te midden de snelle stijging van de rentetarieven.

Het weegt alleszins zwaar op de financiële markten. De S&P 500 is sinds begin deze week gezakt van 4.183 punten naar 4.095 punten, een daling van iets meer dan 2 procent. Beleggers vrezen dat de bankencrisis nog erger zal worden en andere sectoren op een negatieve meer zal beïnvloeden. Marktkenners verwachten in ieder geval nog meer nervositeit op de beurzen.

Bronnen: Yun Li – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0