Het heeft lang geduurd, maar we kunnen eindelijk zeggen dat het Verenigde Koninkrijk en de Europese Unie een overeenkomst hebben met elkaar omtrent de brexit. Beide partijen kunnen elkaar vinden in de deal die Boris Johnson de afgelopen dagen in elkaar heeft gebokst. Nu moet het Britse en Europese parlement nog akkoord gaan alvorens we kunnen juichen.

Er mag bijna gejuicht worden, er is een principeakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie na lange onderhandelingen. De geruchten dat een deal deze week nog bereikt kon worden, kloppen dus. Premier Boris Johnson heeft zijn voorstel ingediend en het werd goed bevonden door EU-onderhandelaar Michel Barnier. Maar er is nog een lange weg te gaan.

Het voorstel moet uiteraard nog goedgekeurd worden door het Europese en het Britse parlement. De reactie op de beurzen is alleszins aanzienlijk, de Europese beursindexen schoten omhoog na bekendmaking van het nieuws. De beursdag lijkt donkergroen te gaan worden.

Lichte wijziging

Boris Johnson is alvast optimistisch en spoort het parlement aan om actie te ondernemen. De situatie doet ons wel terugdenken aan het akkoord dat de EU had met Theresa May. Deze deal werd afgeschoten door het Britse parlement waardoor May helemaal vanaf nul kon beginnen.

We’ve got a great new deal that takes back control — now Parliament should get Brexit done on Saturday so we can move on to other priorities like the cost of living, the NHS, violent crime and our environment.

Toch is deze deal verschillend met die van voormalig premier Theresa May gezien er aanpassingen zijn doorgevoerd over het euvel Noord-Ierland/Ierland. Ook is de politieke verstandhouding tussen het VK en de Europese Unie is lichtjes gewijzigd ten opzichte van de vorige deal van May.

Bronnen: AD.nl

Foto: George Hodan – PDP