Tegen de huidige rentetarieven is het voor veel bedrijven interessant om vreemd vermogen op te halen. Dit is zelfs vaak aantrekkelijker dan uitgifte van aandelen. Toch is de recordjacht naar schulden de afgelopen jaren behoorlijk doorgeslagen en dat kan in de nabije toekomst een groot probleem gaan worden.
De groei van de wereldeconomie staat onder druk. Dit heeft deels te maken met het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump, maar ook deels met het veranderende monetaire landschap. Zo is de Fed gestart met het optrekken van haar belangrijkste rentestanden en dat is overal in de wereld voelbaar. De stijgende Amerikaanse rentes leiden immers tot stijgende rentelasten bij veel bedrijven (die leningen hebben in dollars). Onder andere de meeste groeilanden gaan gebukt onder de stijgende rentes.
Bedrijfsschulden waren nog nooit zo hoog
Het algemene plaatje is eigenlijk heel simpel. Op het moment dat je als bedrijf veel schulden hebt en de rentes zitten in de lift, dan zullen de geldgevers ook een hogere vergoeding eisen. Met als gevolg dat de rentelasten stijgen en daarmee vaak ook de totale schuldenpositie.
Dit beeld is zichtbaar op de bovenstaande grafiek afkomstig van The Daily Shot. De afgelopen jaren zijn de totale bedrijfsschulden gestegen naar een ratio die we nog nooit eerder in de historie hebben gezien. Zo bedragen de Amerikaanse bedrijfsschulden op dit moment 46% van het totale Amerikaanse bruto binnenlands product.
Tegelijktijdig staat de EBITDA, een maatstaf voor de operationele inkomsten, onder druk. Daardoor is er een divergentie ontstaan tussen beide maatstaven. Deze divergentie was voor het laatst tijdens de late jaren ’90 zo groot. Destijds werden we kort daarna geconfronteerd met een recessie.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)