Het cijferseizoen is weer in volle gang. Tijdens de afgelopen dagen hebben diverse beursgenoteerde bedrijven hun kwartaalcijfers gepubliceerd en met name de komende twee weken zullen er veel bedrijfsresultaten openbaar gemaakt worden. Tot nu toe maken bedrijven zich met name zorgen over de leveringsproblemen als gevolg van de mismatch tussen vraag en aanbod.

Het economische herstel na de coronacrisis is een stuk voorspoediger verlopen dan waar economen aanvankelijk op gerekend hadden. Als gevolg van dit snelle herstel zijn er leveringsproblemen ontstaan. Deze problemen zijn terug te herleiden naar het tekort aan grondstoffen en materialen wat onder andere ontstaan is doordat veel fabrieken tijdens het coronatijdperk gesloten waren (met name in Azië). Door de hoge inhaalvraag en de hoge reguliere vraag is het aanbod derhalve niet toereikend. En steeds meer bedrijven ondervinden hier de nare gevolgen van.

Bedrijven waarschuwen voor leveringsproblemen

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat bedrijven zich nog nooit zoveel zorgen maakten over de problemen in de leveringsketen. En dat terwijl het jaar nog niet voorbij is, dus het aantal bedrijven zal zonder twijfel nog verder gaan oplopen. De kans is daarnaast klein dat de problemen aan de aanbodzijde binnenkort opgelost gaan worden.

Ook voor de aandelenmarkten kunnen de problemen in de leveringsketen grote gevolgen gaan hebben. Op het moment dat bedrijven immers niet meer de gewenste producten kunnen leveren, zal dit invloed hebben op de omzet. En daarmee uiteraard ook op de winst na belastingen die normaliter (voor een deel) toekomt aan de aandeelhouders. Beleggers kunnen deze trend daarom maar beter nauwlettend in de gaten houden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>