Afgelopen vrijdag was er op een gegeven moment ook op de financiële markten sprake van ‘Black Friday’. Als reactie op de nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavariant werden de beurzen immers geconfronteerd met stevige verliezen. Deze onrust laat zien dat beleggers mogelijk twijfels beginnen te krijgen over de houdbaarheid van de beursrally. Zeker omdat het coronadebacle hoogstwaarschijnlijk nog niet achter de rug ligt.

Enkele maanden geleden was er de hoop dat het coronavirus min of meer zou gaan verdwijnen. De besmettingen liepen namelijk stevig terug en het vaccinatiebeleid leek succesvol te zijn. Inmiddels ziet het coronaplaatje er compleet anders uit. In de meeste landen is er sprake van hoge besmettingscijfers en ook de ziekenhuizen worden met de dag voller. Ook steeds meer beleggers beginnen te twijfelen.

Beleggers nemen voorzichtig aan afstand van de aandelenmarkten

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Investment Strategy, is te zien dat er tijdens de afgelopen 18 maanden sprake is geweest van een historische kapitaalinstroom richting de Amerikaanse beurzen. In de geschiedenis is een dergelijke kapitaalinstroom nog nooit eerder waargenomen. Op de grafiek is echter ook te zien dat de trend tijdens de afgelopen weken is afgezwakt en tijdens de afgelopen handelsweek was er zelfs sprake van een kapitaaluitstroom.

Uiteraard betekent dit niet direct dat de beursrally ten einde is gekomen, maar de kapitaaluitstroom maakt wel duidelijk dat beleggers beginnen te twijfelen over de beurstoekomst. En gezien de historisch hoge waarderingen is dat uiteraard niet vreemd te noemen. Zeker nu blijkt dat het coronavirus nog lang niet verdwenen is.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>